Creation: Free Design

Kaasmakerij

De familie van Harten heeft een lange geschiedenis met kaas maken. De grootouders van Henk produceerden de lekkernij al, vervolgens ook zijn ouders en Henk hielp hen daar graag bij. Nu is hij zelf het gezicht achter de kaasmakerij en helpt zijn oudste zoon regelmatig bij het zelf kaas maken.

Prachtig proces
Een boerenbedrijf op zich is al veel werk, maar een kaasmakerij kost nog veel meer tijd. Het prachtige proces zorgt ervoor dat Henk en Ria hier al hun tijd en passie in steken. ’s Ochtends wordt een koe gemolken en ’s middags is het kaas, bijzonder toch? Iedere druppel melk van de koeien wordt gebruikt om kaas te produceren. Om de zelfgeproduceerde producten daarnaast aan te bieden in een winkel aan huis geeft het boerengezin veel voldoening.

Experimenteren
Henk en Ria experimenteren veel met het toevoegen van bijzondere smaken en ingrediënten aan hun kaas- en zuivelproducten. Zo ligt er in hun boerderijwinkel magere kaas, maar ook een ham/prei kaas. Er wordt momenteel druk geëxperimenteerd met de karnemelk, vanillevla, chocoladevla en yoghurt met vruchtjes. 

Handel
Ongeveer 70 procent van de gemaakte kazen is voor de handel. De overige 30 procent wordt verkocht in de eigen boerderijwinkel. Hoe lang de kazen moeten rijpen verschilt enorm. Zo liggen er in de boerderijwinkel kazen die één of twee maanden oud zijn (de graskazen), maar ook kazen die al drie jaar liggen te rijpen (oude kaas)!

 

 

Hoe wordt kaas gemaakt?

Om 5 uur in de ochtend wordt de kaasbak al gevuld met 5000 liter melk van de koeien. Tussen 8 en half 9 is de kaasbak vol en wordt de melk steeds dikker.

DSC 0008 kopie

Wanneer de melk voldoende is gestremd en het zuivel mooi breekt kan het snijden van de wrongel (gestremde melk) beginnen.

DSC 0011 kopie

Voor het snijden van de wrongel gebruikt Henk een roerwerk met scherpe kanten. Hierbij komt geel vocht vrij, dit wordt wei genoemd.

DSC 0022 kopie 5

Ondertussen worden de kaasvaten en kaasnetten schoongemaakt en klaargezet.

DSC 0079 kopie

Vervolgens moet het wei afgetapt worden. Dit is ongeveer 1/3 tot 1/2 van het aantal liters melk waar je mee bent begonnen. Door de wrongel te wassen (heet water toevoegen aan het mengsel) en met een roerwerk met botte kanten te roeren, wordt de wrongel zo klein mogelijk.

DSC 0127 kopie

DSC 0256 kopie

Als bijna alle wei afgetapt is, worden de platen geplaatst om de wrongel op te duwen tot een mooi vierkant. Dit blijft ongeveer een half uur liggen. Tijd voor koffie!

DSC 0301 kopie

Nu is het tijd om het mengsel in de kaasvormen te plaatsen. De grootte van de blokken ligt aan de grootte van de kaas die wordt gemaakt (8, 12 of 16 kilo). 

DSC 0344 kopie

DSC 0376 kopie

Hierop komt een bijpassende deksel en worden ze vervolgens op de kaaspers geplaatst. Hierdoor krijgen ze hun mooie ronde vorm. De kaas moet nog een aantal keer gedraaid worden in het kaasvat. 

DSC 0418 kopie

Bij een van die draaibeurten krijgt de kaas ook zijn eigen stempel. De coating komt ongeveer 3/4 dagen later als de kaas uit de pekel is gekomen en voldoende gedroogd heeft. Na ongeveer 5 weken kunt u de kaas al proeven. 

DSC 0472 kopie

 

Kom proeven!

Contact

Kaasboerderij van Harten
Oudendijkseweg 4
2481 KE Woubrugge
Telefoon: 0172 518 207
Email: info@kaasboerderijvanharten.nl

Openingstijden

Zondag:
Maandag:
Dinsdag:
Woensdag:
Donderdag:   
Vrijdag:
Zaterdag:

gesloten
gesloten
gesloten
09.00 - 18.00 uur
09.00 - 18.00 uur
09.00 - 18.00 uur
09.00 - 17.00 uur

Volg ons

Facebook Icon GrijsFacebook